Alçıpan Nasıl Yapılır

alçıpan nasıl yapılır

Alçıpan Nedir?


Alçıpan, çimento levha veya duvar panosu olarak da bilinir, iki şekilde mevcut bir yapı malzemesidir: alçıpan paneller veya derz dolgu. Üreticiler, her iki tarafında kağıt kaplamalar bulunan alçıpan (kalsiyum sülfat dihidrat) alçıpan paneller üretirler. Kağıt, panonun formunu korur, böylece montajcılar onu alçıpan vidalar veya diğer tutturucularla duvara sabitleyebilir. Alçıpan sıvası olarak da adlandırılan ortak bileşik, paneller arasında ve çevresinde kullanılan alçı bazlı bir macundur.

Yeni ev inşaatı projeleri, duvar saplamalarını ve fiberglas yalıtımını kaplamak için tipik olarak standart alçıpan paneller kullanır. Bazı üreticiler, işlevselliği geliştirmek veya belirli bina kodlarını karşılamak için katkı maddeleri içeren farklı tipte alçıpan üretirler. Örneğin, green board, alçıpandan daha küfe ve suya dayanıklı bir alçıpan seçeneğidir. İkincisi, sıva dokusunu taklit etmek için farklı kalınlıklarda kağıt katmanlarına sahiptir. Bodrumlar veya ofisler için ses geçirmez alçıpan seçenekleri bile satın alabilirsiniz.
 

Alçıpan Bitirmek İçin İhtiyacınız Olan 8 Araç


Alçıpan bitirmek, bir ton özel ekipman gerektirmez. Başlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:

1. Alçıpan bıçakları: İki alçıpan bıçağı isteyeceksiniz: beş inç ve on inç. İlk katınız için iki alçıpan bıçağınızdan daha küçük olanı kullanın ve bileşimi alçıpan levhalarınız arasındaki dikişlere uygulayın. Daha geniş alçıpan bıçağı, derz bileşiminin duvara yaslanmasına yardımcı olur ve pürüzsüz bir yüzey oluşturur.

2. Alçıpan bant: Alçıpan bant iki ana tipte gelir: örgü fiberglas bant ve kağıt bant. Örgü bandın yararı, kağıt bantın gerektirdiği halde, altında bileşik bir katman gerektirmemesidir.

3. Toz maskesi: Zımparalarken büyük olasılıkla çok fazla toz çıkaracaksınız, bu nedenle kendinizi korumak için bir toz maskesi gereklidir.

4. Gözlük: Gözlerinizi tozdan korumanız gerekecek, bu nedenle koruyucu gözlük veya koruyucu gözlük takın.

5. Derz bileşiği: Çamur olarak da bilinir, derz bileşiği önceden karıştırılmış veya suyla karıştırmanız gereken kuru bir formda gelebilir.

6. Zımparalama ekipmanı: Alçıpan yüzeyinizi düzleştirmek için çok fazla zımpara gerekir, ancak aşırı zımparalamak da istemezsiniz. Çözümlerden biri, hassas köşeler için bir zımpara bloğu ve zımpara kağıdı ve daha az incelik gerektiren daha uzun dikiş alanları için bir direk zımparası kombinasyonu kullanmaktır.

7. Tornavida (isteğe bağlı): Son işlem için mutlaka bir tornavidaya ihtiyacınız olmayacak, ancak herhangi bir çıkıntılı vidayı sıkmanız gerekirse kullanışlı olacaktır.

8. Maket bıçağı: Maket bıçağı, bandı kesmek ve alçıpan levhadan yırtık kağıt parçalarını çıkarmak için kullanışlıdır.
 

Alçıpan Nasıl Bitirilir


Malzemelerinizi bir araya getirdiğinizde, duvarlarınızı pürüzsüz ve boyamaya hazır hale getirmenin zamanı geldi. Alçıpanın adım adım nasıl bitirileceği aşağıda açıklanmıştır:

1. Duvarları inceleyin. Çıkıntılı vida başlarına veya bağlantı elemanlarına vurup vurmadığınızı görmek için duvarlarınızın üzerinden bir alçıpan bıçağı çalıştırın. Bunu yaparsanız, bunları alçıpanın yüzeyinin altına oturacak şekilde duvara vidalayın. Benzer şekilde, alçıpan yüzeyinden yapışan yırtık kağıtları kesmek için maket bıçağınızı kullanın.

2. Gerekirse derz dolgusunu karıştırın. Kurutulmuş bileşiminiz varsa, su ekleyin ve üreticinin talimatlarına göre karıştırın. Önceden karıştırılmış bir bileşiğiniz varsa, eşit bir kıvama sahip olduğundan emin olun.

3. Vida deliklerinin üzerine ince bir bileşik tabakası yayın. Vida deliklerinin bu adımda tamamen kapatılması gerekmez, çünkü bu sadece üç veya dört bileşen arasındaki ilk bileşik tabakasıdır.

4. Alçıpan levhalar arasındaki dikişleri bantlayın. Ağ bantınız varsa, doğrudan dikişlerin üzerine bantlayın. Kağıt bantınız varsa, önce beş inçlik bıçağınızı kullanarak dikişlere bir çamur tabakası sürün, ardından fazla çamuru gidermek için bıçağı açılı olarak konumlandıracak şekilde düz bir tabaka halinde yayın. Ardından, bandı çamur katının ortasına bastırın ve bıçağınızla ekstra basınç uygulayın. Köşeler için, alçıpanınızı asarken köşe boncukları takmadıysanız, bandı, bandın ortası köşe kenarıyla aynı hizaya gelecek şekilde konumlandırın, ardından bıçağınızla yerine bastırın.

5. İlk kat bileşiği uygulayın. Bandı ince bir bileşik tabakasıyla kaplamak için beş inçlik bıçağınızı kullanın ve mümkün olduğunca pürüzsüz hale getirmeye çalışın. Bileşiğin tamamen kurumasını sağlayın.

6. İlk katı zımparalayın. İlk kat tamamen kuruduğunda, pürüzlü alanları gidermek için zımpara aletlerinizi kullanın.
7. İkinci katı uygulayın. İşlemi tekrarlamak için on inçlik bıçağınızı kullanın, ilk katın üzerine daha geniş bir çamur şeridi uygulayın, kurumasını bekleyin ve zımparalayın.

8. Son katı uygulayın. İkinci katın üzerine on inçlik bıçakla uygulanan üçüncü kat derz dolgu macunu, çamurdan tabakaya pürüzsüz bir yüzeyle sonuçlanmalıdır. Kuruduktan sonra hafif bir zımpara yapın. Duvarınız artık astarlamaya hazır. Duvarları nasıl astarlayacağınızı ve boyayacağınızı öğrenin.
 
Alçıpan Bitirmek İçin 4 İpucu

Alçıpan bitirmek, detaylara gösterilen titizliği ödüllendiren kesin bir iştir. Pürüzsüz bir duvar elde ettiğinizden emin olmak için izlemeniz gereken bazı ipuçları:

1. Alçıpanınızı düzgün bir şekilde asın. Mükemmel bitmiş alçıpan, uygun alçıpan asma ile başlar. Alçıpan asmayı öğrenin.

2. Islak derz dolgusuna dikkat edin. Bitirme işleminin zımparalama adımına zaman ayırın. Bileşiğin tamamen kurumasını bekleyin; ıslak noktalar kuru alanlardan daha koyu görünecektir.

3. Zımparalamayı minimumda tutun. Derz bileşimi yumuşak olabileceğinden ve aşırı zımparalama işinizi yıpratacağından daha ince taneli bir zımpara bloğu seçin. Yükseltilmiş alanları kaldırana ve pürüzsüz bir yüzey elde edene kadar zımparalayın.

4. Nemli bir bezle temizleyin. Duvarları boyamadan veya astarlamadan önce, her şeyi nemli bir bezle silin, böylece boya katınızda toz veya kum kalmasın.
Sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için kişisel verileri koruma politikamız doğrultusunda çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası metnini inceleyiniz.