Duş Karosu Boyanır mı?

fayans boyanır mı

Duş Karosu Nedir?


Duş karosu, duş alanının duvarlarını kaplayan ve koruyan suya dayanıklı bir banyo karosu malzemesidir. Ortak duş karosu malzemeleri arasında seramik, porselen ve taş bulunur. Kendin yap inşaatçılar ve ev sahipleri, dayanıklı, uygun maliyetli ve kurulumu nispeten kolay olduğu için bu malzemeleri tercih ediyor.

Montajcılar, duş karolarını ince bir harç tabakasına yerleştirir. Daha sonra duş duvarlarında ve banyo zemininde küf ve nem hasarını önlemek için derz hatlarını kapatırlar.
 

Banyo Fayanslarını Boyayabilir misiniz?


Banyo fayanslarını boyamak mümkündür, ancak bu duş yenileme stratejisini seçmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken birkaç değişken vardır. Belirli bir döşeme türü ve döşemenin konumu gibi değişkenler, yaptığınız seçimleri etkileyecek ve projenizin başarısını belirleyecektir.

Boyalı karo, banyoyu çağdaş trendlerle güncellemenin basit bir yoludur. Duş zemininizi ve banyo duvar karolarınızı yeniden döşemek pahalı ve zaman alıcı bir süreç olabileceğinden, boyayı iyi tutan malzemeleri seçin.
 

Karo Boyama için Hususlar


Duş karosu boya işine başlamadan önce bu önemli hususları not edin:

1. Yer ve kullanım: Duvar karolarınız ile duş arasındaki mesafe ne kadar uzak olursa, bir kat boyanın o kadar uzun süre dayanmasını bekleyebilirsiniz. Banyo yer karoları, mutfak backsplash ve tezgahınızdan daha fazla nemle karşılaşacak ve daha doğal aşınma ve yıpranmaya (yaya trafiğinin bir sonucu olarak) dayanacaktır. Bir karo zemini boyayabilirken, zemin boyanıza diğer yüzeylere göre daha sık rötuş yapmanız gerekebilir.

2. Boya türü: Epoksi boya, akrilik boya ve lateks boya, duş karoları için genellikle uygun seçeneklerdir; ancak, özel karo malzemeniz için en uygun olanı araştırmalısınız. Ek olarak, son bir seçim yapmak için seçeneklerinizi hem maliyet hem de kalite açısından tartın. Örneğin, iki parçalı bir epoksi boya bütçe dostu olabilir, ancak akrilik veya lateks boyanın yanı sıra taş karolara da yapışmaz.

3. Karo tipi: Boya renkleri ve bitişleri, farklı karo yüzeylerine bağlı olarak değişecektir. Fayans konumu, farklı ışık maruziyeti nedeniyle boyalı bir karonun görünümünü daha da değiştirebilir. Aynı seramik karodan birkaç örnek parça boyayarak bunu test edin. Bir karoyu mat boyayla ve diğer karoyu yarı parlak kaplamayla kaplamak için bir boya fırçası kullanın. Bu test karolarını duşunuza yerleştirin, ardından aydınlatma koşullarını değiştirirken farklılıkları gözlemleyin. Taş karo örnekleri üzerinde aynı iki boyayı kullanın ve seramik karoların yanına yerleştirin. Bir değişkendeki farklılıkların nihai ürünün görünümünü nasıl önemli ölçüde değiştirdiğini fark edebilirsiniz.
 
Fayans Nasıl Boyanır?

1. Sırları zımparalayın. Çoğu karo, malzemeyi korumak için bir çeşit cam tabakasına sahip olacaktır. Bu camı zımparalamak zaman ve sabır ister. İnce taneli zımpara kağıdını dikkatli bir şekilde kullanın ve altındaki malzemeyi çizmemek veya fayanslar arasındaki derz hatlarına zarar vermemek için yavaş çalışın.

2. Tüm yüzeyleri iyice temizleyin. Duş karosu üzerindeki toz veya kalıntıları süpürün ve silin. Boya, minimum kusurla temiz, kuru bir yüzeye daha etkili bir şekilde yapışacaktır. Kireç veya küften kurtulmak için ağartıcılı bir temizleyici kullanın. Hasarlı fayanslar varsa, çatlakları düzeltmek veya eski fayansın yüzeyini yenilemek için bir küvet ve fayans tamir kiti kullanın.

3. Çalışma alanınızı hazırlayın. Tüm armatürlerin ve cihazların kenarlarını bantla kapatın. Akciğerlerinizi zararlı boya dumanlarından korumak için pencereleri açın, vantilatör yerleştirin veya vantilatör takın. Yakındaki zeminleri damlamalardan korumak için boya tepsisi istasyonunuzun etrafına gazete veya paket kağıdı koyun.

4. Su bazlı astar uygulayın. Bu, karo yüzeyinizi boya almaya hazırlayacak ve boyanızın günlük aşınma ve yıpranmaya karşı dayanıklılığını artıracaktır. Geniş uygulamalarda zaman kazanmak için bir köpük rulo kullanın.

5. Duvarları duş zemininden önce boyayın. Boyalı karonun sertleşmesi birkaç gün sürebileceğinden, zor boyama durumlarından kaçınmak için duşun üstünden altına doğru çalışmak en iyi uygulamadır. Duvarlarla başlayın ve zemini sona saklayın, böylece yeni boyanmış karoya ulaşmak veya üzerinden geçmek zorunda kalmazsınız.

6. Boyayı kurumaya bırakın. Mühürleyici uygulamadan veya herhangi bir tasarımın şablonunu oluşturmadan önce en az iki gün kuruma süresi bekleyin. Yeterli bir kürlenme süresi boyanızın ömrünü uzatacaktır. İlk katınız istediğiniz rengi veya bitişi vermiyorsa, ikinci katı uygulayın ve kırk sekiz saat daha kurumasını bekleyin.

7. Döşemeyi kapatın. Nem direncini artırmak için projeyi bir dolgu macunu ile bitirin. Duvarlara ek olarak yer karosunu da boyadıysanız, birkaç kat boyadan sonra bu yüzey kayganlaşabilir. Çekişi iyileştirmek için zemine kaymaz bir formül uygulamayı düşünün.
Sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için kişisel verileri koruma politikamız doğrultusunda çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası metnini inceleyiniz.