İç Duvarlarda Temiz Boya Kenarları Nasıl Oluşturulur

temiz kenar boyama

Bir evi ev yapmanın en kolay yollarından biri, duvarları beğeninizi ve tarzınızı temsil eden renklere boyamak. Birçok insan, resim yapmanın çok çaba gerektiren dağınık bir süreç olduğuna inanır. Bununla birlikte, temiz, keskin kenarları olan bir odayı boyamak bir çile olmak zorunda değildir. Doğru hazırlık, araçlar ve teknikle sonuçlar profesyonel ve harika görünecek.

Maskeleme Bandı

1 - Tüm trim ve kenarları maskelemek için ressamın bandını kullanın.[1] Özellikle boyama ile kullanım için yapılmış 1 inç (2,5 cm) mavi bandı kullanın. Buradaki sır, güvenli bir şekilde takılması için bandın kenarı boyunca sıkıca bastırdığınızdan emin olarak, yavaş ve dikkatli bir şekilde bantlamaktır.

Normal maskeleme bandının kullanılması, trim boyasının yukarı çekilmesine neden olabilir ve trimi yeniden boyarken takılıp kalabilirsiniz.

Yan yana iki farklı rengin olacağı köşeleri iyice bantladığınızdan emin olun. Bu, tavanın farklı bir renk olması durumunda duvarın üstündeki kenarı içerir.

2 - Bir fırça ile bandın ortasından kenarına kadar boyayın. Fırçanızı boyaya batırın, boyanın fırçanın sadece yarısına kadar gittiğinden emin olun. Damlayabilecek fazla boyayı silmek için boya kabının kenarını kullanın. Bandın ortasından kenar boyunca hareket eden konturlarla veya bandın kenarına tamamen paralel uzanan konturlarla boyamak önemlidir. Bu, boyanın bandın altına sızmamasını sağlayacaktır.

Duvarın geri kalanını boyamaya geçmeden önce bantlanmış kenarın tamamını boyayabilirsiniz. Bir yardımcınız varsa, biriniz kenar boyama yapabilir, ardından diğeri arkadan takip edip duvarın büyük bölümlerini boyayabilir.
Boyanın bandın uzak tarafından sızmaması veya kenarın altına sıkışmaması için yavaş ve hassas çalışın.

3 - Boyayı gece boyunca kurumaya bırakın. Boyamadan hemen sonra bandı çekmeyin. Boyanın kurumasına izin vermek, kenarlarda biriken boyanın esnekliğini tamamen azaltır ve boyanın bant çizgisinden kırılmasını kolaylaştırır.

Diğer taraftan, bandı çıkarmak için de fazla beklemek istemezsiniz. Bir veya 2 gün sonra, boya çok katı ve kuru olacağından, bant hattının düzensiz olma olasılığı daha fazla olacaktır.

4 - Bandı, boyanın bozulmaması için belirli bir açıyla çekin. Bir köşeden başlayın ve bandı, trim yüzeyinden 90 derecelik bir açıda olacak şekilde çekin. Bu, boya çekilirken kenarını yukarı çekmek yerine bandın boyadan düzgün bir şekilde ayrılmasını sağlar. İdeal olarak, boya kenarı akmayan mükemmel bir çizgi olacaktır.

Talimatları dikkatli bir şekilde takip ederseniz, bandı çıkaracak ve mükemmel kenarları olan güzel bir oda bulacaksınız.

5 - Boya ve bandın ayrılmadığı alanları kesmek için bir tıraş bıçağı kullanın. Bandın boyayı çekmesi ve esnetmesi ile ilgili sorun yaşıyorsanız, kesilmesi gereken kalın boya bölgeleriniz olabilir. Boyanın kırılmadığı kenar boyunca dikkatlice kesmek için bir tıraş bıçağı kullanın. Bandın yanında düz bir çizgi kesmek için bıçağı duvara dik tutun.

Kolayca çıkmak istemeyen birçok alan buluyorsanız, hepsinin zor olacağını düşünerek tüm kenarları puanlamak iyi bir fikirdir.

Boyacı Kenar Aracıyla Çalışmak

1 - Duvarlardaki kusurları ve boşlukları düzeltin. Daha büyük delikleri onarmak için alçıpan dolgu macunu kullanın veya küçük çukurları ve çivi deliklerini doldurmak için boya macunu kullanın. Döşeme ve duvarlar arasındaki boşlukları doldurmak için bir doldurma tabancası ve boyanabilir kalafat kullanın. Unutmayın, çivi delikleri ve boşluklar boyadıktan sonra belirginleşir, bu yüzden fazladan zaman ayırın ve uygun duvar hazırlığı yaparak odanın güzel görünmesini sağlayın.

Projenize devam etmeden önce spackle ve kalafatın en az 20 dakika kurumasını bekleyin.

2 - Duvarı nemli bir bezle temizleyin. Yaptığınız herhangi bir onarım kuruduktan sonra yüzeyi silebilir ve kalan toz veya kiri temizleyebilirsiniz. Hafif nemli temiz bir bez kullanın. Bu, boyanızın doğru şekilde yapışmasına yardımcı olacaktır.

Duvar, pencere pervazı, süpürgelikler ve taç pervazını içerebilecek boyamayı planladığınız her yüzeyi silmeyi unutmayın.

3 - Bir boyacı kenar aracı satın alın. Çoğu donanım mağazası ve özel boya mağazası, özellikle keskin kenarları boyamak için yapılmış araçlar taşır. Bu araçlar elde taşınır ve hızlı bir şekilde düzgün bir kenar boyamanıza olanak tanır. Tipik olarak, boyayı duvara uygulayan bir tampona ve karşı duvar boyunca hareket eden ve boyayı o duvardan uzak tutan tekerleklere sahiptirler.

4 - Alet yüzeyini boya ile doldurun. Aletinize boya uygularken dikkatli olmalısınız, böylece boya diğer duvar boyunca uzanan yüzeylere değil, yalnızca boyama yüzeyine bulaşır. Aletinizle birlikte gelen yönergeleri izleyin, ancak çoğu durumda, boyayı doldururken tekerlekleri balatadan uzaklaştırmanın bir yolu vardır ve ardından boya balatanın üzerine geldiğinde onları tekrar yerine koyarsınız.

Pedi tamamen boyaya batırmak istiyorsunuz ama üzerinde damlayacak kadar çok şey yok.

5 - Aracı kenar boyunca çalıştırın. Duvarlarınızın kenarlarını boyamak için araçla birlikte verilen talimatları izleyin. Kenar boyunca hareket ettirirken aleti sabit tuttuğunuzdan emin olun. Kenarı tamamen boyamak birkaç kat sürebilir, bu nedenle aleti birkaç kez ileri geri çalıştırın.

Duvarın geri kalanını boyamadan önce tüm kenarı boyayabilirsiniz.

6 - Herhangi bir kusuru bir boya fırçası veya ıslak bir bezle düzeltin. Kenar aracını kullanırken kusurlu olan alanları not edin. Ardından, biraz daha fazla boyaya ihtiyaç duyan alanları düzeltmek için küçük bir boya fırçasıyla bir kenarı bitirdikten sonra geri dönün. Boyanmasını istemediğiniz yüzeye küçük bir boya bulaşmışsa, kurumadan silin.

Kenar araçlarının çoğu harika çalışır, bu nedenle aracı kullanmaya alıştığınızda, rötuş yapılması gereken çok az alana sahip olursunuz.

Temiz Kenarları Maskelemeden Boyama

1 - Duvarlardaki delikleri, boşlukları ve kusurları doldurun. Daha büyük delikleri doldurmak için bir ışıltı bıçağı ve spackle kullanın. Küçük oyukları, çivi deliklerini ve döşeme ile duvar arasındaki boşlukları doldurmak için boya macunu veya kalafat kullanın. Unutmayın, çivi delikleri ve diğer kusurlar boyadıktan sonra aşikardır, bu yüzden boyamaya devam etmeden önce duvarı güzel ve pürüzsüz hale getirmek için gereken zaman ve çabayı ayırın.

Nemli bir bezle fazla dolguyu veya kalafatları çıkarın. Hala ıslakken çıkarılması en kolay yoldur, bu nedenle hataları hemen düzeltin.

2 - Yüzeyleri nemli bir bezle silin. Hafif nemli temiz bir bez alın. Boyanacak veya duvar yüzeyine kadar uzanan süpürgelikler, pencere pervazları ve taç pervazları da dahil olmak üzere trim kenarlarını temizlemek için kullanın. Ayrıca duvarı iyice silin, tüm toz ve kirlerin gittiğinden emin olun. 

3 - Küçük, açılı bir fırça alın. Maskelemeden boyama yaparken, kolayca kontrol edebileceğiniz bir fırçaya ihtiyacınız var. Açılı uçlu 1–2 inç (2,5–5,1 cm) bir fırça, ihtiyacınız olan ayrıntılı kontrolü size sağlayacaktır.

Bu fırçalar tipik olarak tüm ev geliştirme ve donanım mağazalarında bulunur.

4 - Fırçanızı orta miktarda boya ile doldurun. Keskin kenarları maskelemeden boyarken, fırça üzerinde her zaman kontrol edilebilir miktarda boya olması gerekir. Bu, fırçanın uçlarının boya ile kaplanması gerektiği, ancak fırçanın arkasının büyük bir kısmının kaplanmaması gerektiği anlamına gelir.

Boyayı sadece kılların ilk 2/3'ünde tutmaya çalışın.

Fırça üzerinde sınırlı miktarda boya olması, damlamaları önlemenize yardımcı olacak ve kenarın yanlışlıkla çok fazla boya ile taşmasını önlemenize yardımcı olacaktır.

5 - Boyaya kenardan uzakta çalışın. Düz çizgiler çizmeye alışkın değilseniz, pratik yapmak önemlidir. Harekete alışabilmeniz için kenardan uzağa bir alıştırma çizgisi başlatın. Yapabileceğiniz en düz ve en temiz çizgiyi boyamaya çalışın.

Birkaç kez çalıştıktan sonra, boya çıkıntılarının kalmaması için bölgedeki boyayı fırçaladığınızdan emin olun. Bu, bir rulo ile boyadığınızda alanın fark edilmemesini sağlayacaktır.

6 - Yavaş yavaş kenara doğru hareket eden tekrarlanan kısa vuruşlar kullanın. Keskin, temiz bir kenar elde etmek için vuruşunuzu kenardan başlatmanız gerekir. Bu, kenarda istenmeyen bir boya havuzu oluşmasını önlemenizi sağlar. Fırçayı hareket ettirirken, yavaş yavaş kenara doğru hareket ettirin. Ardından, fırçanın boyası bittiğinde, duvardan geri çekin.

Kenarda birikmeyi önlemek için genellikle fırçayı yalnızca yaklaşık 1 santimetre (0,39 inç) içeri ve dışarı hareket ettirmeniz gerekir.

Başka bir vuruş başlattığınızda, önceki vuruş bitmeden hemen başlayın, böylece 2 vuruş birbirine karışabilir.

7 - Fırçanızı kullanarak tüm kenarları boyayın. Duvarların geri kalanını kaplamak için bir rulo kullanmadan önce tüm kenar boyamalarınızı yapın. Her kenarı birkaç inç boya ile kaplayın, böylece bir rulo ile bölgeye geri döndüğünüzde kenara çok yaklaşmak zorunda kalmazsınız.

Giderken, kenardan uzağa uyguladığınız boyanın düzgün olduğundan ve topaklanmadığından emin olun. Kenarı boyarken duvarda topaklar kalması, son boya işinin topaklı olmasına neden olabilir.

8 - Kusurları hemen temizleyin. Bir damlama veya leke varsa, olduğu anda kolayca temizleyebilirsiniz. Nemli bir bez veya kağıt havlu alın ve hala ıslakken duvardan silin. Ardından, temiz hattınızı bir kez daha kurmak için alanın üzerinden geri dönebilirsiniz.

9 - Kenarları boyadıktan sonra duvarları boyayın. Kenarları temizledikten sonra duvarların geniş alanlarına odaklanabilirsiniz. Fırçalanmış alanlarınızı yeterince geniş yaptıysanız, rulonuzla kenarları yuvarlayarak sorunsuz bir boya işi yapabilirsiniz.
Sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için kişisel verileri koruma politikamız doğrultusunda çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası metnini inceleyiniz.