Emaye Boya Nedir?

emaye boya nedir

Emaye boya, dış cephe boyası veya iç cephe boyası olarak kullanabileceğiniz bir yağlı boyadır. Jotun boya gibi hangi boya markasını seçerseniz seçin, emaye boyaların çoğu yağ bazlıdır, ancak su bazlı olan birkaç istisna vardır. Emaye sprey boya veya fırçalanmış emaye boya ile pürüzsüz bir yüzey elde edebilirsiniz ve dış versiyonlar suya dayanıklıdır.
 

Emaye Boyanın 5 Kullanımı


Emaye boya kuruduktan sonra sertleşir, bu da size estetik açıdan hoş ve dayanıklı bir yüzey sağlayabilir. Emaye boya ile bir sonraki ev geliştirme boyama projeniz için bazı DIY fikirleri.

Kapı ve pencere kasaları: Kapılarınız ve pencereleriniz çok fazla kullanım görebilir, bu nedenle onları çabuk eskimeyecek bir boya ile kaplamanız gerekir. Emaye boya, dayanıklılığı için iyi bir seçenektir.

Metal kaplama: Metal, emaye boyalar, özellikle emaye sprey boya için iyi bir alt tabaka görevi görür. Bu tür boya, dış mekan mobilyalarınızda iyi çalışacak kadar sertleşir, ancak evin içinde de işe yarar. İyi mekanik yapışmayı teşvik etmek için boyamadan önce metal yüzeyde en az 120 numara veya daha fazla zımpara kağıdı kullandığınızdan emin olun.

Parlak zeminler: Birçok ev sahibi, garajlarının zeminlerine emaye boya uygular. Boya betona iyi yapışarak ona çok parlak bir son verir ve arabanızdaki damlamaları daha kolay temizlemenize yardımcı olabilir.

Süpürgeliklerin korunması: Çoğu evde süpürgeliklerde bulunan beyaz kaplama hızla yıpranır. Emaye boya daha dayanıklıdır, bu nedenle uzun ömür sizin için önemliyse, emaye boya, süpürgelik renginiz için en iyi boya yüzeyini sağlayacaktır.

Dolaplar: Mutfağınız yoğun trafikli bir alandır ve mutfak dolaplarınız yeni bir kat boya kullanabilirse, emaye parlak bir yüzeyle sonuçlanan dayanıklı bir seçenek olacaktır.
 

Emaye Boya Astar Gerektirir mi?


Boyacılar, yüzeyin gözenekliliğinden endişe duyduklarında astar kullanırlar; boyanın yapışması için gereken yapışma veya cilanın altında görülebilecek lekeler. Boya türü ne olursa olsun tüm boyama projeleri için astar gerekli değildir. Ancak ister pencere pervazlarınıza beyaz boya sürmeye çalışıyor olun, ister iç kapılarınıza yeni bir yumurta kabuğu kaplaması yapmak istiyor olun, astar beklediğiniz sonuçları elde etmenize yardımcı olabilir.
 

Emaye Boya Uygulamak İçin 6 İpucu


Evinizin iç duvarlarında emaye sprey boya veya yarı parlak boya kullanıyor olsanız da, boyayı almak için yüzeyi uygun şekilde hazırlamak önemlidir. Mümkün olan en iyi sonuçları elde etmenize yardımcı olması için şu adımları izleyin:

Metal olan her şeyi hazırlayın. Boya, kimyasal yapışma ve mekanik yapışma yoluyla nesnelere yapışır. Önce metalik yüzeylerin zımparalanması mekanik yapışmaya yardımcı olabilir. Yüzeyi ovalamak için 120 kumlu zımpara kağıdı veya bir ovalama pedi kullanın. Metal artık parlak olmadığında sürtünmeyi bitirdiğinizi bileceksiniz.

Gerekli öğeleri kaldırın. İç kapıları boyuyorsanız, kapı kollarını ve boyanmasını istemediğiniz, aksi takdirde etrafını boyamak için ekstra dikkatli olmanız gereken her şeyi çıkarın ve bir kenara koyun. Bu, önceden biraz çalışma gerektirir, ancak buna değebilir.

Boyasız kalması gereken öğeleri maskeleyin. Boyasız kalmasını istediğiniz her şeyi bantlamak için yerel boya dükkanınızdan alabileceğiniz maskeleme bandını kullanın. Örneğin, bir duvarı boyuyorsanız ancak döşemeyi yapmıyorsanız, iki yüzey arasında maskeleme bandını kullanabilir, ardından bant çizgisine bir kalafat tabancası ile biraz kalafat uygulayabilirsiniz. Islak bir parmakla düzeltin ve fazlalıkları silin. Bu, süpürgeliklerinizde temiz bir boya çizgisi elde etmenize yardımcı olabilir.

Bir damla bezi koyun. Bir damlama bezi, eski bir çarşaftan plastik örtüye kadar her şey olabilir. Boya yaparken yanlışlıkla takılıp düşmemek için zemine bantlayın. Bir damlama bezi, boyama sonrası temizliği çok daha kolay hale getirebilir.

Hafif bir ilk kat uygulayın. Bu özellikle emaye sprey boya ile önemlidir. İlk önce, daha ağır ikinci ve üçüncü katlar için bir temel sağlayacak olan hafif bir kat uygulamak istiyorsunuz. Bu, kimyasal yapışmaya yardımcı olur ve boya katmanları arasında sağlam bir bağ oluşturur.

Bandı çıkartma. Herhangi bir ressamın bandını soymadan önce boyanızın kurumasına izin verirseniz, muhtemelen dikiş yerinde pürüzlü bir boya ile sonuçlanacaksınız. En iyi boyama tekniği, boya kurumadan bandı yukarı çekmektir, bu şekilde hafifçe çökebilir ve işlem sırasında kendini düzeltebilir.
 
Emaye, Akrilik ve Lateks Boyalar Arasındaki Farklar

Emaye boya, akrilik boya ve lateks boya her ne kadar boya türleri olsa da bileşimleri ve kullanımları bakımından farklılık gösterirler. İşte bu boyaları birbiriyle karşılaştırabileceğiniz bazı alanlar:

Taban: Emaye boya, yağ bazlıdır, bu da boya fırçalarınızı kullandıktan sonra temizlerken tiner kullanmanız gerektiği anlamına gelir. Lateks ve akrilik boyalar ise temizliği kolaylaştıran su bazlı boyalardır.

Kuruma süresi: Emaye boyanın kuruması lateks veya akrilik boyadan daha uzun sürer. Ayrıca emaye boya için doğru kıllara sahip bir boya fırçası kullanmalısınız; aksi takdirde boya kuruduktan sonra gözle görülür fırça darbeleri riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Akrilik ve lateks boyalar daha kolay akar ve daha hızlı kurur, bu nedenle farklı bir uygulama tekniği gerektirir.

Ortaya çıkan sertlik: Emaye boya, lateks veya akrilik boyadan daha sert kurur. Zamanla bükülmeyen veya kaymayan metal yüzeylerde emaye boya kullanın. Lateks ve akrilik boyalar daha fazla esneklik sağlar, bu da kendin yap projelerine ve zamanla esneyebilen ahşap süslemelere yardımcı olabilir.
Sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için kişisel verileri koruma politikamız doğrultusunda çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası metnini inceleyiniz.