gomalak nedir

Gomalak, Lacciferlacca böceğinin salgısı ile oluşan özel doğal bir polimerdir. Bu böcek çoğunlukla Hindistan ve Tayland gibi sıcak bölgelerde ağaçlardan toplanmaktadır. Gomalak hidroksil ve karboksil grupları içeren tekli ve çoklu esterlerin sert ve yumuşak reçinelerinden oluşmaktadır. Genel olarak alkolde ve alkali çözeltilerde yüksek çözünürlük özelliği ve üstün film oluşturma ajanı, güçlü koruma bariyeri özellikleri ile katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Düşük su geçirgenliği, düşük asit geçirgenliği, parlaklık ve doğal kaynaklı olması gibi özellikleri sayesinde; tarım, gıda üretimi, ilaç sektörlerinde kullanılmaktadır.

Gomalak, alkolde çözdürülüp yüzeylere uygulanmadan önce pul yapısında görünmektedir.

Artan çevre ve sağlık şartları ile ilgili endişeler ve uçucu organik bileşiklerin kaplamada kullanımının yasaklanması, çevre dostu bir kaplama maddesi geliştirmeyi acil ve gerekli kılmıştır. Epoksi, poliüretan gibi birçok geleneksel kaplama maddeleri, yapılarak insanlara ve çevreye zararları mümkün olduğu kadar azaltılmıştır. Yine de, sentetik polimerlerin birçoğu, biyo-bozunur olmadığı için çevresel kirliliğe yol açmakta ve ciddi ekolojik problemlere sebep olmaktadır. Bu yüzden, çevre ile uyumlu, biyo-bozunur paketleme ve koruyucu kaplama malzemesi arayışları artmaktadır. Hindistan, Tayland ve Çin gibi ülkelerden elde edilen gomalak, doğal bir polimer olarak; yapıştırıcılarda, termoplastiklerde, yalıtım ve kaplama malzemelerinde, gıda ve ilaç endüstrisinde geniş kullanım alanına sahiptir. Ancak, düşük stabilite ve mekanik kırılganlık özellikleri kullanım alanlarını kısıtlayan etmenlerdir.

Önerilen Makale: Boya malzemeleri, boya teknikleri ve uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için iç cephe boya fiyatları sayfamızı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
 

Gomalağın Özellikleri


Gomalak genellikle düşük mekanik dayanım ve kırılganlık özelliklerine sahiptir. Doğal gomalak filminin delinme gerilmesi 1.0-2.0 MPa ve % uzama değeri yaklaşık % 1-3 aralığında olmak üzere diğer doğal polimerlere göre daha düşüktür. Mekaniksel özelliklerin arttırılması konusunda, plastiklerle birleştirilmesi, tuz ve hidrolize gomalak formunun düzenlenmesi gibi birçok çalışmalar yapılmaktadır. Ancak, tüm bu çalışmalar gomalağın yalnızca esnekliğini geliştirmiştir, yüksek dayanım ile ilgili henüz sonuç alınamamıştır. Poliester ve tekli ester yapısında bulunan gomalak, içerdiği karboksil grubu sayısına göre gomalak filminin fizikokimyasal özelliklerinde önemli etkiler görülmektedir. Bu, molekül başına toplam karboksil grubu olarak açıklanan asit değerini oluşturmaktadır. Polimerleşme, fonksiyonel grupların esterleşmesi ile meydana gelebilmektedir, bu gomalağın kararsız yapıda olmasına sebep olur.
 

Gomalağın Kullanım Alanları


Gomalak, gıda ve tarım ürünlerinde, su, gaz, lipit ve mikrobiyal bozunmalara karşı korumalarda ve raf ömrünü arttırma amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. İlaç endüstrisinde; ilaçların neme karşı korunmasında, kontrollü ilaç salımında ve kaplanmasında kullanılmaktadır.

Gomalak Tayland’ın kuzeyinde geleneksel olarak pamuklar için boya ve özellikler ipek elbiselerde kullanılmaktadır. Özgün yapısı ile gomalak, soluk sarıdan, koyu turuncu kırmızıya kadar birçok renk sağlamaktadır.

Gomalak; amonyak, sodyum borat, sodyum karbonat ve sodyum hidroksit gibi alkali çözeltilerde ve birçok organik çözücüde çözünmektedir. Bunlarda çözüldüğü zaman, gomalak dayanıklılık ve sertlik özellikleri kazanır ve mobilyalarda vernik olarak kullanılır. Hatta; boyalamalarda, cilalamalarda, mürekkep üretiminde ve sızdırmazlık mumu yapımında kullanılmaktadır.
Sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için kişisel verileri koruma politikamız doğrultusunda çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası metnini inceleyiniz.