Kapı Nasıl Boyanır

kapı nasıl boyanır

Kapı, herhangi bir mekanın ana odak noktasıdır ve kapı boyama bir odanın dekorunun genel görünümü üzerinde dramatik bir etkiye sahip olabilir. Birçok kapı çok fazla kullanım görüyor ve sıklıkla kötüye kullanıyor. Kapıları düzgün bir şekilde boyamak, günlük yaşamdaki çizikleri ve çentikleri giderebilir.

İç kapıların boyanması, kapı çıkarılmış veya hala asılı haldeyken gerçekleştirilebilir. Hangisini seçeceğiniz beceri seviyenize ve kapının genel durumuna bağlıdır. Ayrıca kapıyı boyarken kullanacağınız yönteme (fırça, rulo, sprey) bağlıdır. Tüm bu noktalar ve kapı stili, kapı boyama ile ilgili tüm kararları etkileyecektir.
 

Temel Kapı Boyama Hazırlık Prosedürleri


Bir kapıyı boyamaya başlamadan önce, kapı kolunu, kilit karşılığı plakasını ve diğer boyanamayan aksesuarları çıkarın. Kapı boyama işlemi sırasında engelleri ortadan kaldırın ve kullanımını sınırlayın. Yeni, boyanmamış ahşap kapılar, astarlama ve boyama öncesinde zımparalanmayı gerektirir. 120 veya 150 kumlu zımpara kağıdı ile elle zımparalama iyi sonuç verir. Tüm kapıyı çizikler ve ezikler için kontrol edin. Zımparalama ile giderilemeyen tüm kusurların astarlamadan sonra giderilmesi gerekecektir.

Herhangi bir kazıma veya zımparalamadan önce önceden boyanmış tüm kapıları temizleyin. 

Bir boya kazıyıcı kullanarak tüm gevşek, kabarmış veya yontulmuş boyayı dikkatlice çıkarın. İki elinizle eşit basınç uygulayın. Dikkatli olun ahşabı oymayın. Zımparalama işlemini bitirmeden önce tüm çukurları, çatlakları ve yüzey kusurlarını onarın. Düz bir kapının yüzeyindeki herhangi bir kusur boya ile daha da artacaktır.

Kabartmalı kapılar birçok benzersiz zorluk sunar. Bu kapılar diğer kapı türlerinde olduğu gibi zımparalanamaz. Kullanılabilecek aletler küçük pirinç tel fırçalar, naylon fırçalar ve çelik yündür. Herhangi bir yamalı alan öne çıkacaktır. Macun yumuşak iken bir alanı doldurmak için bir kürdan kullanın. Bunu yapmak çok zordur; yaratıcı olmanız gerekecek.

Tüm yama ve zımparalama işlemlerinden sonra, kaplayıcı altında tüm kapıyı yağ bazlı astar ile astarlayın. Fırça ile boyama kapılarında olduğu gibi aynı sırayla uygulayın. Astarın tamamen kurumasına izin verin, bu 4 saat kadar kısa veya 24 saat kadar sürebilir. Tüm kapıyı ince bir zımpara süngeri veya 220 zımpara kağıdı ile elle zımparalayın. Bir atölye elektrik süpürgesi ile tozu alın ve bezleri düzeltin. Boyamadan önce pürüzsüz ve temiz bir yüzey, pürüzsüz bir boya yüzeyi sağlar.

Önerilen Makale: Boya malzemeleri, boya teknikleri ve uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için jotun dış cephe boya uygulamaları sayfamızı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
 

Çerçeveden Çıkartılan Kapıları Boyama


Çerçeveden çıkarıldığında ve bir duvara yerleştirildiğinde kapıları boyamak daha kolay olabilir. Bu, hazırlık ve boyama için çerçeveye kolay erişim sağlayacaktır. Ayrıca tüm kapı kenarlarına erişilebilir.

Menteşe pimlerini çekin ve kapıyı çıkarın. Bu iki kişi ile daha kolay olacaktır.

Çalışma tezgahlarına yerleştirin veya duvara yaslayın. Kapsamlı zımparalama ve olası onarım gerekiyorsa testere kullanın. Kapı bel hizasındayken zımpara kağıdı üzerine baskı uygulamak çok daha kolaydır.

Menteşe kanatlarını kapıdan ve çerçeveden çıkarın. Menteşelere boya uygulamak için maskelemeye veya riske atmaya gerek yok.

Zımparalama işleminden sonra 4 köşeye vidalar takılabilir ve kapı asılabilir. Kapının üst ve alt kenarlarının yarısına kadar sürülen alçıpan vidaları kullanın. Vidaların, kapının ağırlığını taşıyacak kadar uzağa takıldığından emin olun. Gerekirse ekstra vidalar ekleyin. Bu, kapıların her iki tarafının aynı anda boyanmasına izin verecektir. Bu yöntem, hafif, içi boş göbekli kapılar için harika çalışıyor. Daha ağır kapılar ve daha fazla kontrol için, çalışma tezgahı kullanın.
 

Çerçeveye Takılan Kapıları Boyama


Çerçeveye takılıyken kapıları boyuyorsanız, bir fırça ile özen ve beceri gerekir. Bu, kapının ve çerçevenin, kapıyı yeniden asma endişesi olmadan tek seansta boyanmasına izin verecektir.

Menteşeleri maskeleme bandını kullanarak koruyun. Sabit bir eliniz ve iyi bir fırçanız varsa, menteşeleri maskelemek gerekli değildir.

Zemini bir parça karton veya küçük bir bezle boya damlamalarından ve sıçramalarından koruyun. Çerçeve ve kasa çevresinde bant ve maskeleme kağıdı kullanılabilir.
 
Son Kat Boyayı Uygulama

Boya uygulamasıyla ilgili birkaç seçeneğiniz vardır. Bu, son boyayı fırçalamayı, rulo ile boyamayı ve püskürtmeyi içerir. Boya uygulanmadan önce hazırlanması gerekir. Fırçalama, rulolama veya püskürtme için biraz boya incelticiyi kullanın. Boyanın yüzeyde akmasına ve yapışkan olmamasına yetecek kadar ekleyin. Üreticinin talimatlarını izleyin.
 
Kapıları Boya Fırçasıyla Boyama

Kapıları boyarken fırça izlerini en aza indirmek için iyi bir profesyonel boya fırçası kullanın ve boyayı bölümler halinde ve sırayla uygulayın. En iyi sekans, kenarlar, eğimli alanlar ve paneller, ardından direkler ve raylardır. En baştan başlayın ve aşağıya doğru ilerleyin.

Panelli kapıların bileşenleri önemlidir ve anlaşılması gerekir. Dikey alanlara "stiller" denir. Yatay alanlar “raylardır”.

Panelli kapıların boyanması, bu alanların görünümünü belirleyecek şekilde yapılmalıdır. Profiller ve raylar buluştuğunda, düz bir çizgi korunmalıdır. Daima ahşap damarı yönünde boyayın.

Önce tüm kenarları fırçalayın. Kapının keskin kenarlarındaki kalın boyaları hızla çıkarın. Çalışma tezgâhları kullanıyorsanız, üstteki ve alttaki vidalar için endişelenmeyin. Bu alanlar görülmeyecek.

İkinci adım, panellerin etrafındaki eğimli alanlardır. 4-5 cm’lik bir fırça, kapının tarzına bağlı olarak bu alanlarda iyi çalışır.

Ardından, panel dairelerini boyayın. Boyayı panellere uyguladıktan hemen sonra tam uzunlukta fırça darbeleri kullanın. 

Kapıları fırçayla boyarken raylar ve pervazlar en sondur. Üst ray ile başlayın. Ardından boyayı üst kısımdan bir sonraki raya kadar çerçevelere uygulayın. Bitirene kadar raylar ve taşıyıcılar arasında geçiş yapın.

Boyayı ıslakken rötuşlamaya çalışmayın. Herhangi bir alanı şimdi yeniden kaplamaya çalışmak boyanın görünümüne zarar verecektir. Boyanın tamamen kurumasını bekleyin, ardından başka bir kat gerektiren alanları yeniden boyayın.

Kapıları Rulo ile Boyama

Kapıları boyarken bir rulo kullanılabilir ve düz levha kapılar için veya boyamak için birkaç kapınız varsa ve işi bitirmek için fazla zamanınız yoksa iyi bir seçenektir. Kullanılacak en iyi boya rulosu, kısa tüylü sosis rulodur. Bu silindirler tiftik silindirlere benzer ancak çok kısadır, yalnızca 8-10 cm uzunluğundadır.

Yağlı bazlı boyalar bir yüzey üzerinde akriliklere göre daha fazla akmaktadır; bu nedenle fırça işaretleri daha az belirgin olacaktır.

Kenarlarda veya menteşelerin yanında kesim yapmak için hala bir fırçaya ihtiyaç vardır. Rulo boyayı bir fırça ile boyamaya karar verirseniz, bir kapıyı fırçalarken uyguladığınız sırayı izleyin.

Bir kapıyı boyamak biraz pratik gerektirir. Boyayı eşit şekilde uygulamaya çalışın. Tek bir kalın kat yerine iki ince kat uygulamak en iyisidir. Ruloyu dikkatlice çalıştırın, böylece skenarından hiçbir silindir izi veya çizgi kalmaz.

 
Sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için kişisel verileri koruma politikamız doğrultusunda çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası metnini inceleyiniz.