Boya Yüzey Hazırlama Rehberi

boya hazırlık

İnsanlar boya kaplamalarına çok fazla önem verme eğilimindedir. Elbette, iyi seçilmiş bir rengi yeni ve ışıltılı bir boya filmi önemlidir. Sonuçta, boya kuruduktan sonra bakacakları şey bu. Ancak, yeni boyanmış bir evin bu görünümü kalıcı olacaksa, uygun yüzey hazırlığının önemi küçümsenmemelidir.

Aşağıda hem iç hem de dış boya işleri için hazırlık adımları listelenmiştir. Bu adımlar, bir boya projesinde karşılaşılabilecek tüm olası durumları değil, yalnızca daha yaygın olanları kapsar.
 

İç Cephe Boyası Hazırlama Adımları


Kir birikmesi bir sorunsa duvarları yıkayın. Herhangi bir ev deterjanı işe yarayacaktır. Yağ veya yoğun sigara dumanı oluşumu için TSP (Tri Sodyum Fosfat) kullanın. Toz haline getirilmiş TSP kullanıyorsanız, suyla duruladığınızdan emin olun. Küf üzerinde klor bazlı ağartıcı kullanın.

Tüm gevşek boyaları çıkarmak ve boyanın kırıldığı pürüzlü çıkıntıları zımparalamak için bir kazıyıcı veya bıçak kullanın. Bir "V" şekli oluşturmak için her iki taraftaki herhangi bir çatlağı bir inç kadar kazın. Bu, yama malzemenizin yapışması için temas alanını artırır.

Duvarın pürüzsüz bir dokudan başka bir şeyi varsa, yamanız bu dokuya mümkün olduğunca yakın olmalıdır. Yama malzemesi hala yapışkan haldeyken yüzeyi bir sünger veya sert kıllı fırçayla hafifçe vurarak noktalı bir efekt yaratabilirsiniz. Ayrıca kurumuş yamanın üzerine bir kat nokta boyası veya inceltilmiş derz macunu da yuvarlayabilirsiniz.

Kapı pervazları, pencere kasaları ve süpürgeliklerin etrafındaki derzleri kapatmak için lateks kalafat kullanın. Geniş ve derin derz, birden fazla uygulama gerektirebilir. Fazla kalafatı silmek için nemli bir bez kullanın.

Tüm parlak yüzeyleri zımparalayın veya sıvı zımpara kağıdı ile işlemden geçirin. Bu, sonraki kaplamanızın iyi yapışması için pürüzlü bir yüzey veya "diş" sağlar.

Önerilen Makale: Boya malzemeleri, boya teknikleri ve uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için jotun parlak dış cephe boyası sayfamızı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Astar Uygulaması


Ne tür bir yüzey boyarsanız boyayın, astar uygulamadan önce temiz, gevşek veya çatlak boya, pas, yağ, gres, kir, küf ve kimyasal kalıntılardan arındırılmış olması gerekir.

Astar veya astarın iki ana amacı vardır:

Alt tabakanın kimyasının son kaplamanın kimyasına girmesini ve buna müdahale etmesini önlemek için alt tabakayı mühürlemek;
Son katın boyanacak yüzeye bağlanmasına yardımcı olmak.

Hemen hemen her tür yüzey için özel bir astar vardır - ahşap, duvarcılık, metal, vb. esasen, astar, son kat kaplamayı destekleyen bir temel görevi görür. Bunu anlamak, astarın önemini anlamanıza yardımcı olacaktır. Mevcut en iyi astar, herhangi bir boya işi için en iyi seçiminiz olacaktır.
 

Dış Cephe Boya Hazırlama Adımları


Başka bir çalışmaya başlamadan önce, sızıntıları ve alt tabakaya nem girip girmediğini kontrol edin. Her türlü çatı sızıntısını, olukları, pencereleri ve sızdıran su tesisatını onarın. Nemli bodrumlar ve diğer aşırı nemli iç odalar, alt tabakadaki diğer yaygın nem kaynaklarıdır. Gerekirse havalandırma delikleri ve nem gidericiler kullanın. Alt tabakadaki nem kaynağı bulunup ortadan kaldırılmadıkça, boya işinizin kalitesi tehlikeye girecektir.

Küf, kir ve aşırı tebeşirlenmeyi gidermek için tüm dış yüzeylerin yıkanması gerekecektir. Yıkanacak 500 fit kareden fazla yüzey varsa, bir elektrikli yıkayıcı kullanmayı düşünün. Küf, lekeli ve tozumsu bir görünüme sahiptir. Az güneş ışığı alan nemli alanlarda yaygın olan canlı bir organizmadır. Küflü yüzeyler boyamadan önce tamamen sterilize edilmelidir. Küflenmiş yüzeyi, bir litre su içinde bir litre ev tipi çamaşır suyu karışımı ile yıkayın. Tebeşirlenme, boya yüzeyinde oluşan gevşek bağlı bir tozdur. Tebeşirlenme, boya bağlayıcısı güneş ve nem tarafından tahrip edildiğinde meydana gelir. Astar uygulamasından önce tüm tebeşirleri kazıyın, zımparalayın ve yıkayın.

Sıva üzeri, gevşek boyayı iyice kazıyın, tüm çatlak ve delikleri onarın. Pencerelerin, kapı kasalarının etrafındaki veya temel hattı veya ahşabın duvarla buluştuğu yerler gibi iki malzemenin birleştiği yerlerdeki boşlukları doldurun. Bu çatlakları doldurmak için kalafat veya elastomer bazlı yama kullanın. (Elastomer, yüksek elastikiyet özelliğine sahip bir polimerdir. Bu terim, elastik polimerden türetilir.) 1/16 ″ genişliğinde veya daha büyük çatlaklar, bir "V" oluşturacak şekilde her iki tarafta da bir inç kadar kesilerek çıkarılmalıdır. Bu, kullanacağınız yama malzemesi için temas alanını artırır. Dokusuz bir sıva yama malzemesi kullanıyorsanız, yamalı alanı mevcut sıva yapısına yaklaştırmak için tekstüre edin. Bunun için sert bir fırça gibi kalın bir elyaf fırça kullanabilirsiniz. Onarım duvarın geri kalanı gibi görünene kadar fırçayı kısmen yerleştirilmiş yamanın üzerine dairesel hareketlerle ovalayın. Elastomer bazlı yama kullanıyorsanız, eski bir fırça alın, suya batırın ve yamanın kenarlarından tüy dökülmesini sağlayın. Sert kıllı bir fırça ile çiçeklenmeyi (kalsiyum birikintilerini) giderin. Ardından tuzu %5'lik bir muriatik asit çözeltisi ile nötralize edin. Temiz su ile iyice durulayın. Önceden boyanmış sıva için iyi bir dış cephe astarı veya yüzey düzenleyici kullanın. Yeni uygulanan sıvada meydana gelen kimyasal reaksiyon nedeniyle, yeni sıvanın uygun şekilde sertleşmesine izin verilmeli ve ardından alkali dirençli astar ile astarlanmalıdır.

Ahşap yüzeylerde, tüm gevşek ve çatlak boyayı iyice kazıyın. Kalan gevşek boyayı çıkarmak ve daha pürüzsüz bir yüzey oluşturmak için zımparalayın. Kaplamanın %25'inden fazlası çatlamış veya soyulmuşsa sıyırmayı düşünün. Soyma işleminde, mevcut kaplamaların tamamını alt tabakaya kadar tamamen çıkarmak için kimyasallar veya ısı kullanılır. Birden fazla kaplama mevcut olduğunda, yüzeyi hazırlamanın en iyi yolu sıyırma olabilir. Bununla birlikte, sıyırma işleminin zahmetli doğası nedeniyle, maliyetlere karşı faydaların değerlendirilmesi gerekecektir. Pencereler, kapılar ve tüm açık dikey dikişler etrafındaki çatlaklara kalafatlama bileşiği enjekte edin. Kaliteli dış cephe ahşap astarı kullanın. 

Not: Cephe tahtaları arasındaki yatay dikişleri tıkamayın. Cephe tahtaları üst üste geldiğinden, bu açıklık neredeyse hiçbir zaman bir sızıntı kaynağı değildir. Aksine, bu derzlerin tıkanması, alt tabakada nemin kalmasına neden olabilir. Önemli Not: Bir dış yüzeyin sığ bir çukurunda asla macun gibi esnek olmayan yama malzemesi kullanmayın. Bunun nedeni, dış yüzeylerin (ve özellikle ahşabın) bir alt tabakadaki nem ve ısı dalgalanması nedeniyle daha büyük bir büzülme ve genişlemeye maruz kalmasıdır

Galvanizli metal, fabrikadan boya yapışmasını önleyen bir üretim işleminin kalıntısı ile birlikte gelir. Galvanizli metal yüzeylerin yaklaşık altı ay boyunca hava almasına izin vermek en iyisidir. Ayrışma, yüzeyi nötrleştirme eğilimindedir ve boyayı kabul etmeye daha hazır hale getirir. Galvanizli metali hemen boyamanız gerekiyorsa, yüzeyi sirke gibi hafif bir asitle aşındırın. Yüzeyi iyice durulayın ve ardından bir kat galvanizli metal astar uygulayın.

Demir veya çeliği boyarken en önemli şey yüzey ile kaplama arasında iyi bir temastır. Koruyucu kaplama altına hava ve nem girdiğinde bu metaller paslanır. Pas, kanser gibidir. Metale girdikten sonra kurtulmak neredeyse imkansızdır. Yüzey hazırlığının bu kadar önemli olmasının nedeni budur. İyi bir pas önleyici astar kullanın.

Paslanan metal, gevşek pas tabakasını çıkarmak için zımparalanmalı, ardından temizlenmeli ve pas önleyici astar ile astarlanmalıdır. Yüzeyin biraz altına yerleştirmek için paslanan çivileri delin. Tırnak başlarına pas önleyici astar uygulayın ve çivi deliklerini epoksi dolguyla doldurun.

Uzmanlık gerektiren işler için bir uzmana ihtiyacınız olacak. Her zaman olduğu gibi boyama projelerinize yardımcı olmak için buradayız!  Tüm boya uygulamalarınız için (216) 441 28 24 numaralı telefondan bizi arayabilirsiniz. Evinize özel boya ve malzeme seçiminden başlayarak boya uygulamasının tüm aşamalarını birlikte planlayalım!
Sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için kişisel verileri koruma politikamız doğrultusunda çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası metnini inceleyiniz.