Tarihi Yapılarda Korkuluk Nasıl Boyanır

korkuluk nasıl boyanır

Her büyüklükteki tarihi yerlerin ve binaların ferforje veya dökme demirden parmaklıkları ve kapıları vardır. Demir pencere çerçeveleri de yaygındır. Hepsi düzenli boyama da dahil olmak üzere rutin bakım gerektirir. Boyalar sadece demir işçiliğin görünümünü iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda hava ve suya bariyer görevi görerek korozyona karşı hayati bir koruma sağlar.
 

Boya Sistemi Seçmek


Bu bağlamda, 'boya' terimi aslında 'boya sistemi'nin kısaltmasıdır, yani astardan son kata kadar bir dizi boya ürünü anlamına gelir. Bir boya sistemi, geleneksel bir kurşun veya yağ bazlı tip olabilir veya bir modern sentetik ürün ailesinden biri olabilir.

Tarihi dokuların onarımı ve bakımı normalde tarihsel olarak otantik malzemeler kullanılarak yapılmalıdır, ancak boya burada bazı zorluklar ortaya çıkarmaktadır.

Nesiller boyu yaygın olarak kullanılan kurşun bazlı boyalar mükemmel performans sunar ve belirgin bir parlaklığa sahiptir. Ancak, çevre mevzuatı, planlanmış anıtlar ve listelenmiş en önemli binalar dışında bunların kullanımını yasaklamıştır. Uygulamalar, planlı kullanım ve ihtiyaç duyulan miktarın ayrıntılarını içermelidir, ancak ayrıntılı ferforje korkuluklar ve kapılar boyanırken ikincisini tahmin etmek zor olabilir. Satın alma uzun bir süreç olabilir.

Tipik olarak kurşun yerine titanyum dioksit içeren diğer geleneksel yağ bazlı boyalar yaygın olarak bulunur. Yavaşça kururlar ve bir süre yumuşak kalan bir film oluştururlar, bu nedenle yeni boyanmış parçaların atölyeden sahaya taşınması sırasında işlenmesi zor olabilir. Yerinde boyama daha az sorun yaratır, ancak eşleşen yüzeylerin birbirine yapışmasını önlemek için yeterli kuruma sürelerine ihtiyaç vardır (örneğin, kapıların birleştiği veya metal pencerelerin kapandığı yerler).

Önerilen Makale: Boya malzemeleri, boya teknikleri ve uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için apartman dış cephe boyama fiyatları sayfamızı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Modern boya teknolojilerinin sunacağı çok şey var. Belirli bir boya sistemini oluşturan kaplamaların fiziksel ve kimyasal olarak birlikte çalışmasına güvenilebilir. Üreticiler, kaliteli bir sonucun garanti altına alınması için hazırlama, film kalınlıkları ve uygulama yöntemleri için spesifikasyonlar sağlar. Her kat hızla kürleşir ve işe sıkıca yapışır. Bununla birlikte, modern bir boya sistemi kullanmanın en güçlü argümanı dayanıklılıktır - bazı iki komponentli boya sistemlerinin öngörülen ömrü 25 yılı aşar.

Renk ve Parlaklık


Demirden alınan boya örneklerinin analizi, önceki renk şemalarını belirlemek için kullanılabilir. Sonuçların, astar ve son kat renkleri arasında ayrım yapmak ve yağ ortamında meydana gelebilecek herhangi bir sararmaya izin vermek için dikkatli bir şekilde yorumlanması gerekir. Tarihsel renkleri çoğaltma niyeti olsun ya da olmasın, analiz, aksi takdirde boya sökme işleminde kaybedilecek değerli bir tarihsel kayıt sağlar.

Eski boya teknolojilerinden bazıları renk aralığında sınırlıdır. Seçime yardımcı olmak için demir işçiliğinizle çağdaş bir renk paleti araştırılabilir.

Serbest bir renk seçimi verildiğinde, belirleyiciler, konuya gerçek bir düşünce vermeden önce altın vurgulu siyah isteme eğilimindedir. İnce yeşiller, zengin kestane rengi ve sıcak kahveler hem kentsel hem de kırsal kilise avlusu ortamlarında çok farklı görünebilir.

Karar ne olursa olsun, bol zaman içinde verilmelidir. Astarlar, son bitişin rengini desteklemek için tonlanır ve atölye boyaması, birçok insanın düşündüğünden daha erken başlar. Resim aceleye getirilmemelidir.

Parlaklık seviyeleri genel görünümü de etkiler. Elle dövülmüş işlerin yüzeyleri ölü düz yüzeylere sahip değildir, bu nedenle çok parlak bir yüzey yanlış görünür. Orta parlaklıkta bir cila, dövme ve döküm işlerinde daha iyi sonuç verir. İşin garibi, proje spesifikasyonları genellikle parlaklıktan bahsetmez.
 

Yüzey Hazırlığı


Hazırlık, işin nerede yapılacağına bağlıdır. Kötü bir şekilde bozulan veya kaza sonucu hasar görmüş demir işleri, genellikle tam atölye tesisleri gerektirir. Bu, kontrollü koşullarda raspa temizleme, onarım ve boyama yapılmasını sağlar.

Demir işi yerinde yeniden boyamak, pratik olduğunda, rahatsız edici ilişkili duvarcılıktan tasarruf sağlar. Maliyetten de tasarruf edebilir, ancak su erişilemeyen alanlara girmişse, uzun vadeli mantıklı bir seçenek olmayabilir. Bu, pasın genişlemesinden kaynaklanan taş işçiliğine zarar verebilir. Kaldırma ve kapsamlı tedavi, tek uzun vadeli çözümdür. Mobil püskürtme temizleme hizmetleri eski boyayı sahada kaldırabilir, ancak yeterli duvar korumasının yanı sıra gerekli gürültü ve toz kontrol önlemlerinin uygulandığından emin olmak için yöntem açıklamaları kontrol edilmelidir. Ütüye iyi yapışmışsa eski boyanın çıkarılmaması için bir durum vardır, ancak ağır bir eski boya birikimindeki darbe ve talaşların aşındırıcı kağıtlarla yerel işlemle düzleştirilmesi zor olsa da. Bazı yüzey varyasyonları bir tarih ve yaş duygusuna katkıda bulunurken, yeni bir boya tabakasının altında çok belirgin olan eski talaşlar herkesi memnun etmez.
 
Boya Uygulaması

Resim yapmak, hafife alınması kolay, yetenekli bir iştir. Bir projenin metal işleme elemanı ne kadar yetenekli olursa olsun, çoğu insan işin kalitesini boyaya göre değerlendirecektir.

Yerinde boyama için, soğuk, yağmur veya her ikisi de uygun olmayan hava koşullarına izin vermek için biraz fazladan zaman tanımak mantıklı bir önlemdir. Üzerine yağmur yağan ıslak boya kusurları gösterecektir. Bunun tek çaresi başka bir katın uygulanmasıdır.

Demir işleri, ne zaman tasarlanabilse su dökmelidir. Dövme demir işindeki yapraklar ve parşömenler, onu özellikle su tutulmasına karşı savunmasız hale getirir. Cepleri doldurmak için kurşun macunların dikkatli kullanılması sorunu azaltacaktır. Derzleri kapatmak için epoksi dolgular kullanılır.

Sprey uygulamaları atölyede en iyi sonucu verir. Tek seferlik daha küçük parçalar fırça ile boyanma eğilimindedir. İki komponentli boyalar doğru oranlarda karıştırılmalı ve “çıkmadan” önce kullanılmalıdır. Hızlı sertleşme özelliğini üreten, boyamadan hemen sonra işin yapılmasını sağlayan bu kimyasal reaksiyondur.

Boyanın etkili bir bariyer olarak işlev görmesi için, doğru kalınlıkta sürekli bir ıslak film oluşturacak şekilde işin üzerinden akması gerekir ve daha sonra sürekli bir koruyucu kaplama olarak kuruyacaktır. Kötü bir püskürtme tekniği düzensiz sonuçlar verecektir. Bir boya filmi çok kalınsa sarkma ve akma eğilimi gösterir. İşten çok uzakta tutulan veya kısa püskürtmelerde kullanılan bir püskürtme tabancası, boyanın yüzeye "kuru" çarpmasına ve film sürekliliği olmayan pürüzlü bir yüzey oluşturmasına neden olur. Becerikli fırça çalışması, gerekli olan kesintisiz filmi yamalar, akmalar veya sürüklenmeler olmadan üretecektir. Palinglerde küçük rulolar kullanılabilir.

Her kat için farklı tonlar kullanılarak (örneğin, beyaz bir son kat için kirli beyaz bir astar) boya "eksiklikleri" önlenir. Spesifikasyonlar bazen her bir kat için kullanılacak renk tonlarını belirler, böylece muayene ve onay için kolayca tanımlanabilirler.

Film kalınlıkları, basit cep mekanik cihazlarından Elcometer tarafından üretilenler gibi gelişmiş elektronik aletlere kadar çeşitli ekipmanlarla ölçülebilir.

Yerinde boyama sırasında bitişik yüzeylerin uygun şekilde korunmasını sağlamak önemlidir. Demir işçiliğin duvarla buluştuğu yerde, ikincisi maskelenmelidir. Yöntem ifadeleri, genel kumaşın nasıl korunacağını (sadece olacağını değil) ve dökülmelerin nasıl ele alınacağını belirtmelidir.
Sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için kişisel verileri koruma politikamız doğrultusunda çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası metnini inceleyiniz.